Elismeréseket adtak át a Magyar Ápolók Napján

2012. február 17.

Húsz ápoló vehetett át miniszteri kitüntetést pénteken, a Magyar Ápolók Napja alkalmából tartott budapesti rendezvényen. A területért felelős államtitkár köszöntőjében leszögezte: a gondoskodó ösztön óriási társadalmi érték, amelyet sajnos nem tudunk kellőképp értékelni.

Kossuth Zsuzsanna emlékérmet és miniszteri kitüntetéseket adtak át a Magyar Ápolási Egyesület által szervezett Ápolók Napja alkalmából. Az eseményen Szócska Miklós - akit egyébként ünnepélyesen tiszteletbeli ápolóvá avattak - megköszönte az áldozatos munkát is kitartást az ágazat dolgozóinak, akik - mint fogalmazott - olyan területen dolgoznak, amelyet sajnos nem kezelünk társadalmi értékén.


fotó: Botár Gergely

Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a korábban tönkretett oktatórendszert hamarosan rendbe hozzák, az ápolók társadalmi megbecsültségét javítják, egyúttal a foglalkoztatási anomáliákat is kezelni fogják. Hozzátette, hogy a szakmai szervezetekkel folyamatos az egyeztetés, ezek 1-2 hét múlva le is zárulhatnak.

Szócska Miklós egyértelművé tette, hogy töretlenül haladnak a korábban kijelölt strukturális átalakítások mentén, a számtalan feltorlódott gond miatt azonban kellő idő szükséges a változások érezhetővé tételéhez.

A Magyar Ápolók Napja fővédnökeként jelen lévő Schmittné Makray Katalin reményét fejezte ki, hogy az egyesület által életre hívott éves rendezvény rövidesen országgyűlési határozatban is elismert, hivatalos ünnepnap lesz. Aki volt már beteg – fogalmazott -, tudja, mit jelent a kedves szó, a szakszerű ápolás, majd arra kérte az ápolókat, a nehézségek ellenére is kitartóan végezzék hivatásukat.


Szócska Miklós (fotó: Botár Gergely)

A Magyar Ápolási Egyesület elnöke az ápolók erkölcsi elismerésének fontosságáról beszélt, majd leszögezte, hogy az ünneplés mellett természetesen szembe kell nézniük a mindennapokkal, a jövőjükkel kapcsolatban pedig meg kell fogalmazniuk kívánságaikat. Bugarszki Miklós aláhúzta, hogy el kell felejteniük a múlt sérelmeit annak érdekében, hogy megfelelően képviselhessék az érdekeiket.

Az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke ígéretet tett arra, hogy az Ápolók Napjának hivatalos ünneppé válásához minden támogatást megad, egyúttal ugyancsak megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, melyet a gyógyítás egyik legfontosabb elemének nevezett.

Az ünnepség váratlan fordulata volt, hogy a Magyar Ápolási Egyesület tiszteletbeli ápolóvá avatta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt.

Indoklásként elhangzott, hogy az államtitkár már a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ első évfolyamának indításánál kereste a kapcsolatot az ápolásvezetőkkel, hogy együtt tanulják az egészségügyi menedzsmentet az orvosi igazgatókkal, a gazdasági igazgatókkal és jogászokkal. Államtitkárként is megőrizte ezt a szemléletet, meghívásaiknak eleget tett és bevonta a szakdolgozókat a jogalkotói előkészítő munkába. Irányítása alatt megkezdődhetett az ápolói szakképzés elméleti és gyakorlati átszervezése.

A rendezvényen elhangzott, hogy Szócska Miklós felismerte: az egészségpolitika célkitűzései az ápolók nélkül nem érhetők el. Minden igyekezetével azon van, hogy a szakdolgozók, egészségügyi dolgozók életkörülményein javítson.

A humán erőforrás stratégia kidolgozásának eredményeként várható, hogy a szakdolgozók jövőképe kiszámíthatóbb lesz, és az ápolók presztízse is pozitív irányba változik. Az államtitkár az egészségügyi szakdolgozók véleményét és érdekeit szem előtt tartva elindította a szakdolgozói életpályamodell kidolgozását.

Szócska Miklós avatásával egyidejűleg átvehette az egyesület oklevelét és kerámiáját, illetve egy jelképes fityulát.

Forrás: kormany.hu