Első generációs vizsgáló műszerek Kisvárdán

Kisvárda - "Emberséges környezetben, korszerű eszközökkel, jó szakembergárdával betegeink és egymás megbecsülése, az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, intézményünknek a gyógyító munkában jó hírnevet szerezni." - olvasható a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház küldetésnyilatkozatában.

Dr. Juhász Ferenc főorvos, Ballainé Harakály Tünde és Szántó Judit egészségügyi operátorok

A Felső-Szabolcsi Kórház bővített alapszakmás városi kórház. Mintegy 87 ezer ember egészségügyi ellátásról, mintegy 30 kilóméteres körzetben gondoskodik. A kórház működése stabil és biztonságos. Négy fő területen gondoskodik az itt élők ellátásáról, mint a fekvőbeteg, valamint a járó beteg ellátás, (szakrendelés), egyéb humán - egészségügyi ellátás, illetve a szociális ellátás elhelyezéssel. Az elmúlt években, tervszerűen fejlesztették az intézményi rendszert s ezen belül a vizsgálati műszerek korszerűsítését. Az egyik ilyen terület a belgyógyászati osztály, ahol több elsőgenerációs műszereket állítottak rendszerbe az elmúlt hetekben.

Belgyógyászati osztály

95 ágyon, 1-2 ágyas kórtermekben, keringési, endokrin és diabetes, emésztőszervi megbetegedésben szenvedő betegeket lát el. Az osztály szerves része a 6 ágyas koronária őrző, amelyen akut szív- és érrendszeri elváltozások gyógyítása történik. Az osztály szakmai tevékenységének színvonalát terheléses EKG egység, vérnyomás - és EKG holter monitor, valamint ECHO kardiográf, emeli. A kórházban lehetőség van coronaria CT végzésére is. A gastroenterológiai betegségek kivizsgálása endoscopos laboratóriumban (gastrofiberoscop, colonoscop, ERCP) történik.

- Az elmúlt napokban több elsőgenerációs vizsgálóműszerekkel gyarapodtunk - kezdte tájékoztatóját Dr. Juhász Ferenc osztályvezető főorvos - egy kiváló új szívultrahang készülékkel, így a már meglévővel együtt nagyobb számú betegvizsgálatokat tudunk elvégezni. Az új készülékkel, az összes szívben lévő strukturális változás követhető, valamint a funkcionális állapotának megítéléséhez ma már elengedhetetlen. A billentyű betegségek feltárásában, a műbillentyűk beültetése utáni vizsgálatok, a magas vérnyomás betegségben, s bármilyen szívizom elfajulásban és a nagyszámban jelentkező koszorúér betegségek kiszűrésében pontosabb diagnosztizálást biztosít.

Egyéni vizsgálóműszerek

A főorvos úrtól megtudtuk azt is, hogy újabb, korszerűbb egységekkel bővült az egyéni, 24 órás vizsgálóműszerek száma. Nyolc-nyolc műszerrel gyarapodott a vérnyomásmérés, valamint nyolc felvevőfejes holter EKG, mely a szív összes ütését jegyzi. Ez nagyon fontos a szív ritmuszavarainak vizsgálatánál, a koszorúeres események elbírálásában is jelentős segítséget nyújt. Ezek a készülékek az európai piac legújabb vizsgáló műszerei. Ezek az eszközök, méretei miatt is -kisebbek- kényelmesebben viselhetők. Ez mind a betegek, mind az orvosok számára számtalan előnyökkel jár. A terheléses EKG egység is, új készülékkel gyarapodott, mely a koszorúér betegségek diagnosztizálásában nagyon sokat segít.

- Ezek az új készülékeink a korábbi készülékeinkhez viszonyítva pontosabb diagnosztizálást tesznek lehetővé mint a korábbi műszereink. Ugyanis ezek a jelenleg az egészségügyi piacon lévő legkorszerűbbek és legmodernebbek, melyek mindenféleképpen a betegek érdekeit szolgálják - mondta tájékoztatójának végeztével Dr. Juhász Ferenc osztályvezető főorvos.

- Vincze Péter -

2012.02.08

Forrás: szon.hu