Hárommilliárdos kórházfejlesztés Kisvárdán

Szabolcsban nem a kisvárdai az egyetlen, folyamatban lévő kórházfejlesztési projekt.

Több mint 3,1 milliárd forintból, uniós támogatás segítségével fejlesztik a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházat. A gyógyintézmény a beruházási költség kilencven százalékát a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében elnyert pályázatból finanszírozza, a fennmaradó tíz százalékot pedig önerőből biztosítja.

A tervek szerint 2013 nyarára elkészülő fejlesztés során a kórház főépületének közelében, a sürgősségi betegellátó osztályhoz kapcsolódva egy központi technológiai tömböt alakítanak ki, amelyben helyet kap a központi műtő, a központi steril és az intenzív osztály - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Harsányi Imre, az intézmény főigazgatója. A kórház egyes osztályai a jövőben úgynevezett mátrix szervezeti struktúrában végzik a betegellátást: az átalakításnak köszönhetően a kórházban 133 ágyon belgyógyászati jellegű, 99 ágyon sebészeti jellegű osztály fog működni.

A főépületben kialakítanak egy központi betegirányító és előjegyzési egységet, így a betegek a kórházba érkezés időpontjától számítva a lehető rövidebb időn belül juthatnak hozzá a számukra szükséges ellátáshoz. A kórház új profiljaként létrejön a régióban egyedülálló, gyermek fekvőbeteg-ellátásra alkalmas rehabilitációs részleg is.

A projekt egyik elemeként a kisvárdai kórházban bevezetik a telemedicina-rendszert, amellyel minimalizálható a filmalapú adattárolás és lehetőség nyílik az elkészült digitalizált felvételek központi archiválására, a kórházon kívüli távleletezésre, illetve más térségből való adatfogadásra és leletküldésre.

A program egyben lehetőséget ad a kórházon belüli betegutak racionalizálására: lerövidülnek a betegutak, javul a diagnosztikai szolgáltatások elérhetősége és szétválasztják a járó- és fekvőbeteg-ellátást.

A szintén szabolcsi, fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő több mint 530 millió forintot fordít a jelenleg hat ággyal rendelkező sürgősségi centrumának fejlesztésére. Az állami és uniós támogatást élvező programban új szárnnyal bővül az osztály épülete, emellett orvosi eszközöket vásárolnak - hangzott el a beruházás alapkő-letételén csütörtökön Fehérgyarmaton.

A szatmár-beregi térségben mintegy 90 ezer ember ellátó, az Egészségügyi Holding Zrt. tagkórházaként működő gyógyintézményben beléptető rendszer épül ki, korszerű sokktalanítókat, vizsgálókat és kezelőhelyiségeket alakítanak ki, valamint egy helikopter-leszálló is helyet kap az intézmény területén. A fehérgyarmati kórház sürgősségi osztálya új betegmegfigyelő szobákkal és sürgősségi műtőkkel gazdagodik, a támogatási összeg egy részét pedig mobil lélegeztetőgépek, defibrillátorok és ritmuszavar-kezelő berendezések beszerzésére fordítják.

Az új, 16 ágyasra kibővített sürgősségi centrumban a kivitelezési munkálatok befejezése után, a tervek szerint 2012 szeptemberében kezdődhet el a gyógyító munka.

2011-12-16 07:53

Forrás: MTI