Világszínvonalon műtik a szürkehályogot

A kisvárdai kórház szemészetén legfeljebb egy hetet kell várni a beavatkozásra

Kisvárda (V. P.) - A kisvárdai kórház szakosztályai és járóbeteg-ellátása a térség mintegy 100-130 ezer ember egészségéről gondoskodik. A hagyományos és bevált módszerek mellett a legkorszerűbb eljárásokat is alkalmazzák.

Így van ez a szemészeten is, ahol tavaly ősz óta áll rendelkezésre a szürkehályog műtéteknél áttörést jelentő ultrahangos operációs készülék, mellyel az operációkat már itt is világszínvonalon végzik.

Ultrahang, nem lézer

Elmúlt tehát idő, amikor ezért a műtéttechnikáért a betegeknek el kellett utazniuk távolabbi városokba, Nyíregyházára, illetve Debrecenbe.

- A betegek gyakran megkérdezik, hogy lézerrel lesz-e operálva a hályogjuk? Nos, a műtéthez az energiát nem lézer, hanem ultrahang adja - fogalmazott érdeklődésünkre dr.Vincze Péter osztályvezető főorvos, aki elmondta még: - Az ultrahangos technika előnye, hogy kevesebb napot kell a betegnek kórházban tölteni, s távozás után korábbi, megszokott életmódját folytathatja. Dolgozhat, hajolhat, emelhet, végezhet kerti munkát, s nézhet televíziót is. Ráadásul mindezekhez szemüvegre az esetek döntő többségében nincs szükség. Olvasószemüveggel pedig hazamenetelkor ellátjuk. A régi műtéti technika után két hónapig szinte minden tilos volt. Szemüveget is csak a műtét után két hónappal írtunk, addig ugyanis nem alakult ki még a végleges látása. Az új műtétmód lényege az, hogy az elszürkült szemlencsét ultrahang energiával távolítjuk el a szem belsejéből egy 3,2 mm-es seben át. A régi műtéttechnikával ez a seb 12-14 mm hosszú volt, nehezen gyógyult, könnyen kirepedt. Az előzetesen, precízen megtervezett műlencsét pontosan az eredeti helyére juttatjuk. Mivel a seb kisebb, mint a műlencse, ezért azt a szemgolyón kívül félbe hajtjuk, s így ültetjük be. A beültetett műlencse a szem belsejében nyílik ki, és foglalja el végleges helyét.

Minimális kockázat Vannak-e kivételes műtéti esetek?

- Természetesen nem minden szem operálható az új technikával. Nagyon régóta fennálló, úgynevezett túlérett hályogok műtéte esetenként még a régi technikával ad jobb eredményt. A választandó műtétmódról a beteg minden esetben teljes felvilágosítást kap. A műtét kockázata ma Nyugat-Európában - ahol ezt a technikát már 5-8 éve alkalmazzák - kettő, míg nálunk négy százalék, de megjegyzem a régi műtétmód kockázata nálunk is kétszázalékos. Túl az első száz ultrahangos műtéten nyugodt szívvel ajánlom betegeinknek. Szemben a magyarországi, átlag 2-3 hónapos előjegyzési idővel, nálunk legfeljebb egy hetet kell várni a műtétre - mondta el az osztályvezető főorvos.





Hályogműtét közben az operációt végző főorvos és segítői, Bardi Gézáné és Nagy Attila