Még nincsenek csõdben

A kormány döntése nyomán a kórházak felélik tartalékaikat

Kovács Éva

Nyíregyháza KM) - A kórházak teljesítményének fokmérõje így az állami költségvetésbõl átutalt pénzek összege egy bizonyos mérõszámtól függ, mely május elseje óta 11,4 százalékkal ér kevesebbet a korábbinál:

Mindez azt jelenti, hogy a kórházaknak - ugyanannyi munkáért és változatlan körülmények között - ennyivel kevesebb pénzbõl kell gazdálkodniuk.
Harsányi Imre,
Kisvárda:

Hátrányok

- Alaposan megnehezíti a helyzetünket. Kórházunk nyolcvanhatezer fekvõbeteg ellátásáért felel, teljesítményünk eddig kiegyensúlyozott volt, finanszírozási gondjaink nem voltak. A súlyszám értékének csökkentése azonban komoly gondot jelent számunkra, 130-140 millióval csökkenti bevételünket. Egyelõre csak törjük a fejünket azon, hogyan tudunk az eddigi színvonalon mûködni. Azt gondolom, az intézkedés tipikus ár- és bérspirált indít majd el, ami a mi esetünkben azt jelenti, hogy kénytelenek leszünk egyes szolgáltatásaink térítésdíjait megemelni. A béreket fizetnünk kell, s bár 'ma még csõdhelyzetrõl nem beszélhetünk, az ilyen rendelkezések rendkívül hátrányosan érintik az egészségügyi intézményeket.
Vadász Mária,
Szatmár-Beregi kórház:

Tartozások

- Éppen kilábalóban voltunk a bajból, ledolgoztuk pénzügyi hátrányainkat, kifizettük tartozásainkat. A kormányintézkedés 93-94 millió forint kiesést jelent a Szatmár-Beregi Kórháznak. A válságot elkerülõ programon most dolgozunk, helyzetünk nem könnyû. A bérek esetében nincs mit tennünk, hiszen a 12 százalékos béremelést felvállaltuk, vissza nem léphetünk. A költségek visszafogása csakis a kiadások visszafogásával valósítható meg.
Séra Gyula
nyíregyházi Jósa András Megyei Kórház:

- Újra kell gondolnunk tevékenységünket. Az intézkedés bizonyos területeket súlyosan érint, van például olyan osztályunk, melyen 170 milliós veszteség keletkezne akkor, ha az új térítés mellett a régi módszerekkel dolgoznánk, hiszen a kezelés jóval többe kerül, mint amennyit érte jelenleg az állam fizet. Az általunk végzett szolgáltatásokért más kórházaktól eddig nem kértünk pénzt, most azonban rákényszerülünk.
- Nagyon remélem; hogy az Országos Egészségügyi Pénztár elvégzi azt a revíziót, amely a szóban forgó döntés következményeit, az esetleges módosításokat jelenti, s a kórházak nem kerülnek lehetetlen helyzetbe.
Nagyházi Árpád, Mátészalka:

Levonják

Ha semmi nem változik, s a rendelkezés ebben a formájában érvényben marad, fél évig ha bírjuk, utána csõdbe megyünk, hiszen már ma is egyik napról a másikra élünk. A kormánydöntés mínusz tizenkét százalékot jelent még akkor is, ha a tavalyi teljesítményünket hozni tudjuk, s ehhez jön újabb nyolc százalék a kötelezõ béremelés kiadásai miatt, aminek így sincs meg az anyagi fedezete: Mindezek összesen 120-130 milliós hiányt jelentenek, amit lehetetlen kigazdálkodni. Azt már mondani sem merem, hogy májustól vonják tõlünk a 13. havi fizetést.