Ugrás a tartalomhoz

CT (Computer tomográfia)

1. Információ

 

A szakrendelő címe:

Kisvárda, Árpád u. 26 - Főépület alagsor

 

A rendelés elérhetőségei:

Telefon: +36-45/502-195
Fax: +36-45/502-195

E-mail: ct@kisvardakorhaz.hu

 

Rendelési idő:

HÉTFŐ - SZOMBAT 7:00 – 19:00

 

2. Általános tájékoztatás

 

Hogyan történik a betegfelvétel, hol van a regisztráció?

Ha a beutaló a MedSol Smart rendszerben már elkészült, vagy ha nincs elektronikus beutaló, akkor a CT információs pultnál kell jelentkezni.

 

Igénybevétel módja

Beutaló és előjegyzés köteles.

 

Hogyan kérhet előjegyzési időpontot?

Az előjegyzési időpontot a beutaló orvos kéri meg, ennek elmaradása esetén a páciens kérhet időpontot személyesen, telefonon vagy emailben.

A vizsgálati időpont fél-egy órát csúszhat, mert egy CT berendezés látja el az előjegyzett és a soron kívüli sürgős betegeket.

 

Van -e várólista?

Várólista nincs.

 

Honnan kell a beutaló?

Szakorvosi beutaló szükséges.

Háziorvos nem utalhat beteget CT vizsgálatra.

 

Milyen egyéb utasításokat kell követni?

A vizsgálat típusától függően a beutaló orvos ad tájékoztatást.

Szükséges a beutaló.

Kontrasztanyagos vizsgálatok előtt veseműködési vizsgálati eredmények szükségesek.

A korábbi betegségek, vizsgálatok valamennyi dokumentuma.

A METFORMIN hatóanyagú cukorbetegség esetén szedett gyógyszert, a vizsgálat előtt 48 órával, a vizsgálat napján, illetve utána 48 órával nem szabad bevenni. (ADIMET, AVANDAMET, COMPETACT, EUCREAS, GLUFORMIN, JANUMET, JENTADUETO, KOMBOGLYZE, MAFORMIN, MEFORAL, MEGLUCON, MERCKFORMIN, METFOGAMMA, METFORMIN, METRIVIN, MYLMET, NORMAGLYC, STADAMET, SIOFOR, SYNJARDY, VELMETIA)

 

Területi ellátási kötelezettség

Az ÁNTSZ által közzétett listában megtekintheti, a Szent Damján Görögkatolikus Kórház területi ellátási kötelezettségét, szakma szerinti bontásban.

Itt érhető el és tekinthető meg a lista:

A „Település ellátási adatlap” opción belül, „Település kiválasztása”-nál be kell írni a települést és kilistázza, hogy adott szakma esetén melyik kórház a területileg illetékes.

 

Mivel foglalkozik a rendelés, milyen panaszokkal, tünetekkel, betegséggel lehet ide fordulni?

Szakorvosi javaslat alapján valamennyi testtájék megbetegedésének számítógépes rétegvizsgálatát végzi a rendelés.

 

Mire számítson a rendelésen?

Számítógépes rétegvizsgálat a megfelelő testrészről. A vizsgálat céljától függően esetenként intravénás és/vagy szájon keresztül kontrasztanyagot kap a beteg.

Részletes tájékoztatás a vizsgálat előtt a helyszínen.

A CT vizsgáló szerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik Ön a CT vizsgálat közben. A gyűrűben - a páciens ezt nem látja - az asztal körül körbefordul egy röntgensugarakat kibocsátó, és vele szemben egy azokat felfogó egység. A gép ezáltal megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezeknek az értékeknek alapján bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek során a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét. A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, hasi, mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt vissza kell tartania a lélegzetét. Ilyenkor hangszórón kap utasításokat a kezelőhelyiségből. A vizsgálat közben az asztal időnként (vagy folyamatosan) egyre beljebb csúszik a gyűrőbe.

A vizsgálatra üres gyomorral kell érkezni, a vizsgálat előtt 4-6 órával az étkezést kerülni kell, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat.

A hasi vizsgálatok előtt kb. 1 órával a betegnek kontrasztanyagot (vagy folyadékot - vizet) is kell innia, hogy a vizsgálat közben a kontrasztanyaggal telt belek a környezőszervektől, kóros képletektől biztonsággal elkülönüljenek.

Ha a páciens a vizsgálat idején állapotos, vagy a terhesség gyanúja fennáll, azt jeleznie kell a vizsgálat előtt. A terhesség első 3 hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra!

Esetleges jódérzékenységet jelezni kell a vizsgálatot végző orvosnak és asszisztenciának.

A jódos kontrasztanyag okozta allergiás reakció rendszerint ritka és enyhe, pl. bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés jelentkezik, de a kontrasztanyag-allergia egyéb gyógyszer- és vegyszerallergiákhoz hasonlóan súlyos, akár életveszélyes szövődmények, ún. anafilaxiás sokk kialakulásához is vezethet. Erről a vizsgálat előtt pontos tájékoztatást kap, írásban is. A tájékoztatót elolvasva, a személyzet szóbeli tájékoztatását is kérheti, majd belegyezését a vizsgálatba írásos formában is meg kell adni. A vénás kontrasztanyag adása, a tőszúrás kellemetlenségével jár. A beadását követő néhány percben forróság, émelygés, fémes szájíz érezhető, mely hamar megszűnik.

 

A szakrendelésen dolgozó orvosok:

Dr. Ramin Molavi

Dr. Tóth László

 

Megközelíthetőség