Rehabilitációs osztály

Osztály megnevezése:

Mozgásszervi rehabilitációs osztály, III. progresszivitású szint

Címe: 4600 Kisvárda Árpád u. 26.

Helye:

V. épület (Rehabilitációs osztály)

Telefon:

Rehabilitáció I.: 06-45/502-154 (nővérpult)

Rehabilitáció II.: 06-45/502-173 (nővérpult)

Rehabilitáció III.: 06-45/502-135 (nővérpult)

Osztályvezető főorvos: Dr. Veres Eleonóra

Osztályvezető ápoló: Dr. Károlyné Stumpf Katalin

Tevékenységi kör, osztály bemutatása:

Szakszerű, standardizált mozgásszervi rehabilitációs tevékenység, melynek célja a bármely okból (bénulás, amputáció, trauma stb.) bekövetkezett mozgáskorlátozottság, illetve önellátási képesség csökkenés helyreállítása a lehetőségekhez képest minél magasabb szinten.

Az osztály különböző neurológiai (stroke után), mozgásszervi betegségekben szenvedő, baleseti sérülést szenvedett, gerinc-, csont-ízületi műtéten átesett betegek minél korábbi orvosi rehabilitációját végzi.

Az ápolási és orvosi tevékenység kiegészül egyéb terápiás lehetőségekkel is, pl.: egyéni és csoportos gyógytorna, fizikoterápia, masszázs, ergoterápia. A betegek programját szükség esetén kiegészíti pszichológiai, logopédiai, valamint szociális tanácsadás, szociális ügyintézés.

A betegeket kórházi kezelésük alatt lehetőség szerint ellátják a mozgáshoz, önellátáshoz vagy otthoni ápolásukhoz szükséges gyógyászati, illetve rehabilitációs segédeszközzel. Tevékenységük fontos része a beteg és családjának felkészítése az otthoni életre, valamint az életmódbeli és diétás tanácsadás.

Szerkezetileg az osztály kialakítása (kórtermek, mellékhelyiségek, társalgók) akadálymentesített. Segédeszközzel, kerekesszékkel is kényelmesen, biztonságosan közlekedhetnek a betegek.

Beutalás rendje, felvétel kritériuma:

A Rehabilitációra kerülő betegek minden esetben előjegyzés útján kerülnek felvételre.

A betegfelvétel az alábbi módokon történhet:

 • Más kórházi fekvőbeteg osztályról, előzetes konzílium alapján.
 • Háziorvosi beutalóval, ha a beteg kezelése, ápolása otthonában nincs biztosítva. Ilyen esetben a felvétel háziorvosi beutaló alapján történik a rehabilitációs szakrendelőn keresztül.
 • Más intézményből a beteg helybiztosítása telefonos megbeszélés alapján történhet, a kérő intézet szakorvosa és a fogadó rehabilitációs főorvosa között.

Amikor az intézetbe megérkezik, először a beutalóján feltüntetett osztályt keresse meg és a főnővérnél jelentkezzen. A felvétellel kapcsolatos adminisztrációját az osztályon intézik. A továbbiakban szükséges teendőiről, kezelésekről a kezelőorvosa és az ápoló személyzet nyújt majd felvilágosítást és segítséget.

Mit hozzon magával felvételkor:

 • személyi igazolványt, lakcím kártyát, társadalombiztosítási igazolványt (TAJ kártya),
 • közgyógyellátási igazolványt (ha van),
 • Zárójelentéseket, röntgenfelvételeket, friss vizsgálati eredményeket,
 • jelenleg szedett gyógyszereit, illetve azok listáját az adagolás módjával áttekintésre,
 • aktuálisan használt segédeszközt /protézist hozza magával, valamint a felírással kapcsolatos dokumentációt,
 • legközelebbi hozzátartozó/ törvényes képviselő nevét, elérhetőségét,
 • ruhát (fehérnemű, zokni, köntös, tréningruha, hálóruha, cipő, papucs),
 • tisztálkodási eszközöket, evőeszközöket.

A betegek csak éjszakára viselnek hálóruhát, napközben kényelmes, szellős, a mozgást nem akadályozó ruhát (szabadidő ruha) viselnek. A papucs mellé mindenképpen szükséges egy kényelmes, lehetőleg gumitalpú cipő, vagy ha van, ortopéd cipő.

Lehetőleg ne hozzon magával:

Ékszert, nagyobb értékű pénzt, bankkártyát. Az Intézmény nem vállal felelősséget a behozott értékekért, csak kizárólag akkor, ha kérik annak elzárását.

Étkezés:

Naponta háromszor, illetve szükség szerint lehetőség van dietetikus szaktanácsadásra és diéta igénybevételére. A betegeknek saját élelmiszer tárolására külön hűtőszekrények állnak rendelkezésre.

Látogatási rend:

A beteglátogatás rendjét a Betegtájékoztatók menüpont alatt találja.

Érdeklődés a beteg állapotáról:

Az osztályon fekvő betegekről érdeklődni személyesen az osztályvezető főorvostól, valamint a kezelőorvostól lehet. Ügyeleti időben az ügyeletes orvostól. Betegségével kapcsolatos információt csak személyes találkozás alkalmával közlünk a hozzátartozóval, illetve a beteg által megnevezett személlyel.

Az osztály ápolói csak a beteg általános állapotát érintő kérdésekben adhatnak felvilágosítást, kizárólag személyesen.

Elbocsátás az osztályról:

A beteget távozása előtt legalább 24 órával tájékoztatjuk, szükség esetén a legközelebbi hozzátartozót értesítjük. Betegszállítási igényt a kezelőorvosnál kell jelezni. Az osztályról történő elbocsátáskor a beteg zárójelentést kap. A zárójelentésen a kontroll időpontja feltüntetésre kerül.

Megközelíthetőség