Kardiológiai szakellátás II.

1. Információ

 

A szakrendelő címe:

Kisvárda, Árpád u. 26 - Főépület földszint szakrendelések

 

A rendelés elérhetőségei:

Telefon: +36-45/502-100/5469
Fax: +36-45/415-252

 

Rendelési idő a kardiológiai szakrendelésen, Holter EKG, ABPM és terheléses EKG ellátó helyiségben:

 

HÉTFŐ

7:30 – 15:30

KEDD

7:30 – 15:30

SZERDA

7:30 – 15:30

CSÜTÖRTÖK

7:30 – 15:30

PÉNTEK

7:30 – 15:30

 

Előjegyzés:

Előjegyzési időpontkéréshez, kérjük, hívja a Szent Damján Görögkatolikus Kórház előjegyzési telefonszámát,

hétfőtől-csütörtökig: 07:30 - 16:00,
pénteken: 07:30 - 13:30. óra között.

Beteg előjegyzési telefonszám: 06-45-502-122

A telefonos előjegyzés könnyebb lebonyolítása érdekében, kérjük, hogy a hívás megkezdése előtt készítse elő TAJ kártyáját! 

Előjegyzést az elojegyzes@kisvardakorhaz.hu email címen keresztül is kérhet.

 

2. Általános tájékoztatás

 

Hogyan történik a betegfelvétel, hol van a regisztráció?

Azon betegeknek, akiknek a beutalója a MedSolSmart rendszerben már elkészült, vagy elektronikus beutalóval rendelkeznek, illetve egyéb háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval rendelkező betegek az 1.sz. információs pultnál (főbejárat) jelentkezhetnek.

 

Igénybevétel módja

Beutaló köteles.

 

Hogyan kérhet előjegyzési időpontot?

Telefonon vagy személyesen a fent megjelölt telefonszámon illetve a központi információs pultoknál.

 

Van-e várólista?

Várólista nincs, de a tervezett vizsgálatokra általában előjegyzési időpontot tudunk csak adni.

 

Honnan kell a beutaló?

Szakorvosi vagy háziorvosi beutaló szükséges.

 

Milyen egyéb utasításokat kell követni?

Központi információs pultnál történő bejelentkezést követően a kapott sorszámmal a szakrendelő előtt türelemmel kell várakoznia. Kérjük betegeinket dokumentumaikat  készítsék elő és az asszisztensnőnek kérés esetén nyújtsák azok át. A behívás nem minden esetben történik sorszám szerint.

 

Területi ellátási kötelezettség

Az ÁNTSZ által közzétett listában megtekintheti a Szent Damján Görögkatolikus Kórház területi ellátási kötelezettségét szakma szerinti bontásban.

A „Település ellátási adatlap” opción belül, „Település kiválasztása” –nál be kell írni a települést és kilistázza, hogy adott szakma esetén melyik kórház a területileg illetékes.

 

Mivel foglalkozik a rendelés, milyen panaszokkal, tünetekkel, betegséggel lehet ide fordulni?

A kardiológiai járóbeteg szakrendelésen olyan betegeket vizsgálunk, akiknek a tünetei a beutaló orvosban a szív és érrendszer megbetegedésének gyanúját vetették fel, illetve ilyen jellegű megbetegedések kizárása céljából szűrővizsgálatokat is végzünk. Onkológiai kezelésekhez kiegészítő kardiológiai véleményezéseket adunk. Rendelésünkön a betegek diagnosztikai célzat mellett kontroll vizsgálatok miatt is megjelennek.

A kardiológiai járó beteg ellátás több vizsgáló helyiségben történik, melyek különböző vizsgálatoknak adnak helyet.

 

Holter EKG, ABPM, terheléses EKG ellátó helyiség. Az itt elvégzett vizsgálatok előjegyzés alapján történnek.

  • Holter EKG: 24 órás EKG monitorizálás, melynek kapcsán a különböző ritmuszavarok kimutatása történik. A páciensre egy hordozható EKG kerül felhelyezésre, melyet 24 órán keresztül magán kell viselnie. Az eszköz viselése közben legideálisabb, ha a beteg a szokványos napi tevékenységét végzi. A készüléket ütés, víz, hő ne érje. A felhelyezett készüléket másnap kell ambulanciánkra visszahozni.
  • ABPM: 24 órás vérnyomás monitorizálás, melynek kapcsán automata vérnyomásmérő készülék kerül felhelyezésre. A vizsgálat során 24 órán keresztül megadott időközönként történik automatikus vérnyomásmérés. A készülékkel a szokványos napi teendők elvégezhetőek. A készüléket ütés, hő, víz ne érje. A felhelyezett készüléket másnap kell ambulanciánkra visszahozni.
  • Terheléses EKG: fizikai terheléssel provokálható mellkasi fájdalom, fulladás, ritmuszavarok analizálása, beteg terhelhetőségi szint megállapítása, korábbi szíveseményen átesett betegek állapotfelmérése történik. A vizsgálatot kerékpár ergometriás módszerrel végezzük. A vizsgálat előtt bevehető gyógyszereket illetően javasolt kezelőorvossal egyeztetni. Tanácsos könnyű, sportos öltözék. A vizsgálat félmeztelenül történik, ennek kapcsán a páciens neme és életkora alapján meghatározott ideig kell teljesíteni a fokozódó nehézségi szintet. A terhelés alatt folytonos EKG ellenőrzés és vérnyomásmérés történik felügyelet mellett.

 

Mire számítson a rendelésen?

A vizsgálat során a diagnózis felállításához, az odaillő terápia megítéléséhez szükségünk van a beteg korábbi kórtörténetének, korábbi gyógyszerelésének, jelen panaszainak pontos ismeretére. Betegeinket megvizsgáljuk, EKG, vérnyomásmérés, oxigén saturatio ellenőrzés történik, bizonyos esetekben szív ultrahangos vizsgálatra, illetve szükség esetén egyéb, kiegészítő vizsgálatokra kerül sor. A vizsgálat kapcsán a betegségével kapcsolatosan tájékoztatást kap, szükség esetén gyógyszeres javaslatot teszünk és a beteget esetlegesen további szakvizsgálatokra irányítjuk. A fentiekből is látható, hogy minden esetben érdemes a betegnek a korábbi orvosi dokumentációit, alkalmazott gyógyszereinek pontos listáját magával hoznia. Kérjük azon betegeinket, akiknek önálló tájékoztatása nehezen megoldható, kísérővel érkezzenek.

 

A szakrendelésen dolgozó orvosok:

Dr. Juhász Ferenc

Dr. Szűcs Judit

Dr. Száldobágyi Enikő

Megközelíthetőség