Kardiológiai szakellátás I.

1. Információ

 

A szakrendelő címe:

Kisvárda, Árpád u. 26 - Főépület földszint szakrendelések

 

A rendelés elérhetőségei:

Telefon: +36-45/502-100/5469
Fax: +36-45/415-252

 

Rendelési idő a kardiológiai szakrendelésen, Holter EKG, ABPM és terheléses EKG ellátó helyiségben:

 

HÉTFŐ

7:30 – 15:30

KEDD

7:30 – 15:30

SZERDA

7:30 – 15:30

CSÜTÖRTÖK

7:30 – 15:30

PÉNTEK

7:30 – 15:30

 

Előjegyzés:

Előjegyzési időpontkéréshez, kérjük, hívja a Szent Damján Görögkatolikus Kórház előjegyzési telefonszámát,

hétfőtől-csütörtökig: 07:30 - 16:00,
pénteken: 07:30 - 13:30. óra között.

Beteg előjegyzési telefonszám: 06-45-502-122

A telefonos előjegyzés könnyebb lebonyolítása érdekében, kérjük, hogy a hívás megkezdése előtt készítse elő TAJ kártyáját! 

Előjegyzést az elojegyzes@kisvardakorhaz.hu email címen keresztül is kérhet.

 

2. Általános tájékoztatás

 

Hogyan történik a betegfelvétel, hol van a regisztráció?

Azon betegeknek, akiknek a beutalója a MedSolSmart rendszerben már elkészült, vagy elektronikus beutalóval rendelkeznek, illetve háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval rendelkező betegek a 1.sz. információs pultnál (főbejárat) jelentkezhetnek.

 

Igénybevétel módja

Beutaló köteles.

 

Hogyan kérhet előjegyzési időpontot?

Telefonon vagy személyesen a fent megjelölt telefonszámon illetve a központi információs pultoknál.

 

Van-e várólista?

Várólista nincs, de a tervezett vizsgálatokra általában előjegyzési időpontot tudunk csak adni.

 

Honnan kell a beutaló?

Szakorvosi vagy háziorvosi beutaló szükséges.

 

Milyen egyéb utasításokat kell követni?

Központi információs pultnál történő bejelentkezést követően a kapott sorszámmal a szakrendelő előtt türelemmel kell várakoznia. Kérjük betegeinket dokumentumaikat készítsék elő és az asszisztensnőnek kérés esetén nyújtsák azok át. A behívás nem minden esetben történik sorszám szerint.

 

 

Területi ellátási kötelezettség

Az ÁNTSZ által közzétett listában megtekintheti a Szent Damján Görögkatolikus Kórház területi ellátási kötelezettségét szakma szerinti bontásban.

A „Település ellátási adatlap” opción belül, „Település kiválasztása” –nál be kell írni a települést és kilistázza, hogy adott szakma esetén melyik kórház a területileg illetékes.

 

Mivel foglalkozik a rendelés, milyen panaszokkal, tünetekkel, betegséggel lehet ide fordulni?

A kardiológiai járóbeteg szakrendelésen olyan betegeket vizsgálunk, akiknek a tünetei a beutaló orvosban a szív és érrendszer megbetegedésének gyanúját vetették fel, illetve ilyen jellegű megbetegedések kizárása céljából szűrővizsgálatokat is végzünk. Onkológiai kezelésekhez kiegészítő kardiológiai véleményezéseket adunk. Rendelésünkön a betegek diagnosztikai célzat mellett kontroll vizsgálatok miatt is megjelennek.

A kardiológiai járó beteg ellátás több vizsgáló helyiségben történik, melyek különböző vizsgálatoknak adnak helyet.

 

Holter EKG, ABPM, terheléses EKG ellátó helyiség. Az itt elvégzett vizsgálatok előjegyzés alapján történnek.

  • Holter EKG: 24 órás EKG monitorizálás, melynek kapcsán a különböző ritmuszavarok kimutatása történik. A páciensre egy hordozható EKG kerül felhelyezésre, melyet 24 órán keresztül magán kell viselnie. Az eszköz viselése közben legideálisabb, ha a beteg a szokványos napi tevékenységét végzi. A készüléket ütés, víz, hő ne érje. A felhelyezett készüléket másnap kell ambulanciánkra visszahozni.
  • ABPM: 24 órás vérnyomás monitorizálás, melynek kapcsán automata vérnyomásmérő készülék kerül felhelyezésre. A vizsgálat során 24 órán keresztül megadott időközönként történik automatikus vérnyomásmérés. A készülékkel a szokványos napi teendők elvégezhetőek. A készüléket ütés, hő, víz ne érje. A felhelyezett készüléket másnap kell ambulanciánkra visszahozni.
  • Terheléses EKG: fizikai terheléssel provokálható mellkasi fájdalom, fulladás, ritmuszavarok analizálása, beteg terhelhetőségi szint megállapítása, korábbi szíveseményen átesett betegek állapotfelmérése történik. A vizsgálatot kerékpár ergometriás módszerrel végezzük. A vizsgálat előtt bevehető gyógyszereket illetően javasolt kezelőorvossal egyeztetni. Tanácsos könnyű, sportos öltözék. A vizsgálat félmeztelenül történik, ennek kapcsán a páciens neme és életkora alapján meghatározott ideig kell teljesíteni a fokozódó nehézségi szintet. A terhelés alatt folytonos EKG ellenőrzés és vérnyomásmérés történik felügyelet mellett.

 

Mire számítson a rendelésen?

A vizsgálat során a diagnózis felállításához, az odaillő terápia megítéléséhez szükségünk van a beteg korábbi kórtörténetének, korábbi gyógyszerelésének, jelen panaszainak pontos ismeretére. Betegeinket megvizsgáljuk, EKG, vérnyomásmérés, oxigén saturatio ellenőrzés történik, bizonyos esetekben szív ultrahangos vizsgálatra, illetve szükség esetén egyéb, kiegészítő vizsgálatokra kerül sor. A vizsgálat kapcsán a betegségével kapcsolatosan tájékoztatást kap, szükség esetén gyógyszeres javaslatot teszünk és a beteget esetlegesen további szakvizsgálatokra irányítjuk. A fentiekből is látható, hogy minden esetben érdemes a betegnek a korábbi orvosi dokumentációit, alkalmazott gyógyszereinek pontos listáját magával hoznia. Kérjük azon betegeinket, akiknek önálló tájékoztatása nehezen megoldható, kísérővel érkezzenek.

 

A szakrendelésen dolgozó orvosok:

Dr. Juhász Ferenc

Dr. Szűcs Judit

Dr. Száldobágyi Enikő

Megközelíthetőség