Ugrás a tartalomhoz

Tájékoztató a gyermekkorban is végezhető 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) vizsgálatról

Mit kell tudni a gyermekkorban is végezhető 24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM) vizsgálatról?

A vizsgálat segít a magas vérnyomás betegség diagnosztikájában, súlyosságának megállapításában, a terápia kialakításában, a hatékonyságának felmérésében és az utánkövetésben.

Hogyan történik a vérnyomásmérés?

A mérés a gyermek megszokott hétköznapi aktivitása mellett teljesen automata oszcillometriás vérnyomásmérővel történik, ezáltal a legjobban a 24 órás vérnyomásátlag, és a hipertóniás időindex reprodukálható. Utóbbi azt mutatja meg, hogy az adott mérési időszakban a mérések hány százaléka volt a megengedettnél magasabb. A vizsgálat során egy mandzsettát helyeznek általában a nem domináns (általában a bal) felkarra, egy tokba helyezett kis gépet akasztanak egy pánt segítségével a gyermek nyakába, a gépet a mandzsettával egy vékony puha gumicső köti össze.

A mérések gyakorisága a szakmai ajánlások szerint a nappali aktív időszakban 15 percenként, az éjszakai passzív időszakban 30 percenként történik. Az ABPM vizsgálat nem fájdalmas, de fontos, hogy a szülő a gyermekkel megbeszélje a vizsgálat szükségességét és támogassa az orvos által előírtak betartását. További probléma, hogy a mandzsetta felfújásakor zavaró hang fokozott stressz állapotot válthat ki, sőt gyakori, hogy az éjszakai alvást is akadályozza, mely sikertelen vagy fals pozitív mérési eredményekhez vezethet.

Mire kell figyelni?

A legfontosabb, hogy víz ne érje a készüléket!

Fontos, hogy a 24 óra alatt a mandzsetta végig a felkar felső 2/3 részén legyen, ne csússzon le a könyökhajlatba!

A túl szoros vagy túl laza mandzsetta pontatlan értéket eredményez, tehát ha a mandzsetta nyugalmi állapotban szorít vagy laza mihamarabb meg kell igazítani annyira, hogy egy ujj éppen beférjen a mandzsetta és a felkar közé.

A napi tevékenységekről és panaszokról eseménynaplót kell vezetni, amit utána megmutatva a kezelő orvosnak, pontosan lehet látni, hogy adott tevékenységre milyen vérnyomással reagál a gyermek.

Hogyan történik a 24 órás vérnyomásmérés vizsgálati eredményének kiértékelése?

A kezelőorvos a vizsgálati eredmények értékelésekor az életkori, nem- és testmagasság-függő vérnyomás percentilis határértékeket veszi figyelembe és állapítja meg vagy cáfolja a magasvérnyomás betegséget.

A 24 órás vérnyomás mérés hatékonysága érdekében a vizsgálat csak jól kooperáló, az utasításokat betartó gyermeknél alkalmazható.

 

Szakirodalom: www.gyogyhirek.hu                                                                      

Megközelíthetőség