Ugrás a tartalomhoz

HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS A MAGAS KOCKÁZATÚ BETEGEK ELLÁTÁSA ÉRDEKÉBEN (HUSKROUA/1901/8.2/0070)

Sajtóközlemény

a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna

ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020

keretében megvalósuló projektről

 

„Partnerség határok nélkül”

 

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 2014-ben rendeletben hozta létre az Európai szomszédsági támogatási eszközt, azaz az ENI-t, amely egyebek mellett közvetlen támogatást nyújt az Európai Unió külső politikáihoz. Az európai szomszédságpolitikai kezdeményezés arra irányul, hogy támogassa a különböző gazdasági és társadalmi reformfolyamatokat az Európai Unióval szomszédos országokban.

Ezen program keretein belül nyújtott be sikeres pályázatot a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház, valamint ukrán partnere a Communal non-profit enterprise "Uzhgorod District Clinical Hospital of Uzhgorod district council of Zakarpattia region. 

Míg az ukrán partner kórházban az intenzív terápiás részlegek fejlesztésére kerül sor, addig a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházban a Sürgősségi betegellátó osztály fejlesztését tűzték ki célul. A kórházban három területen kezdődik el hamarosan munka: építési beruházás, eszközbeszerzés, humánerőforrás fejlesztés.

Építési beruházás keretében többek között új vizsgálóhelyiségek, valamint új váróterem kerül kialakításra, mellyel a betegellátás gyorsabban, szervezettebben valósulhat majd meg.

A beszerzésre kerülő defibrillátor, fiberoszkóp, ágy melletti ultrahang és egyéb orvostechnikai eszközök mind a betegellátás színvonalának emeléséhez járulnak majd hozzá.

A pályázat megvalósítása során kiemelt fontossággal bír, hogy egy közös képzés keretében az újonnan kidolgozott szakmai eljárásrendeket és protokollokat mindkét intézmény szakdolgozói, orvosai megismerhessék és elsajátíthassák. Erre a szakmai fórumra várhatóan jövő tavasszal, a projekt egyik záró elemeként 4 napos képzés keretében kerül majd sor.

A projekt megvalósításának kezdete 2021. július 1., és várhatóan 12 hónapot ölel majd fel. A több mint 900.000 eurós projekt részben ENI, részben állami támogatásból, és az intézmények saját erőforrásából valósul majd meg.

 

A projekt címe: Cross-border cooperation for the care of high-risk patients

A projekt azonosítószáma: HUSKROUA/1901/8.2/0070

A projekt megvalósításának időtartama: 12 hónap

ENI támogatás összege: 823 359,45 €

További információk: https://huskroua-cbc.eu/

 

 

This website was created and maintained with the financial support of the European Union.

Its contents are the sole responsibility of Szent Damján Görögkatolikus Hospital and do not necessarily reflect the views of the European Union.

Megközelíthetőség