Ugrás a tartalomhoz

ROHU457 - Care for health in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties

                      

 

Projekt címe: ROHU457 - Az egészségügyi ellátás fejlesztése Szatmárnémetiben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Projekt ERFA értéke: 832.342.95 €
Projekt időtartama: 2020.08.01. - 2022.10.31.

 

 

Megvalósítási szakaszba ért a Központi Laboratórium felújítása

 

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program keretében „2 ország - 4 partner" összefogásának köszönhetően megújul a FELSŐ-SZABOLCSI KÓRHÁZ laboratóriuma.

2018. szeptember 19-én partnerségi megállapodást kötött a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szatmár Megyei Tanács, a Sz-Sz-B. Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, valamint a Felső-Szabolcsi Kórház a határmenti megyékben működő kórházak egészségügyi ellátórendszerének fejlesztése érdekében.

Az előkészítési szakaszt követően. 2020. augusztus 1. napjával megindult a projekt megvalósítási szakasza, melynek eredményeként a Felső-Szabolcsi Kórházban megtörténik a laboratórium kubatúrájának építészeti felújítása, beszerzésre kerülnek a kor legmodernebb diagnosztikai gépei is. mint pl. kémiai automaták, coagulometerek. hematológiai automaták, immunkémiai analizátorok, valamint megújul a labor számítógép parkja is.

A kórház 1975. évi átadása óta folyamatosan működik laboratóriumi diagnosztika és végzi azt a nagyon fontos háttérszolgáltatást, amellyel segíti a klinikusokat a diagnózis felállításában, a terápia követésében, a prognózis megítélésében a kórházi fekvő és járóbeteg ellátáson túl Kisvárda város alapellátása és Kisvárda vonzáskörzetébe tartozó mintegy 45 háziorvosi körzet számára. A korszerű betegellátáshoz ma már nélkülözhetetlen a laboratóriumi diagnosztika fejlesztése, melynek szükségszerűségét az indokolja, hogy a beküldők elvárható igénye a minőségi laboratóriumi eredmények mellett a leletátfordulási idő folyamatos gyorsítása is. Az elmúlt években a minőség és hatékonyság jelentősen javult a laboratóriumi automaták jobb analitikai teljesítményével, innovatív reagensek használatával, a laboratóriumi információs rendszerek támogatásával. Az építészeti rekonstrukció során a laboratórium áttekinthetőbbé válik, megszüntethető a zsúfoltság, hiszen a helyiségek összenyitásra kerülnek, megtörténik a burkolatok cseréje, emellett új friss levegős és steril klímarendszer kerül kiépítésre, mely nem utolsó sorban a laboratóriumi dolgozók számára teremt kedvezőbb munkakörülményeket A projekt célkitűzése egyrészt a magas szintű laboratóriumi diagnosztikai ellátás biztosítása minőségi lelet szolgáltatásával, másrészt az egyetemisták elméleti és gyakorlati oktatásának biztosításával a jövő laboratóriumi szakembereinek utánpótlása.

 

További információ kérhető Kalóné Salzmann Orsika Éva projektmenedzsertől az alábbi elérhetőségek egyikén:

E-mail cím: salzmann.orsi@kisvardakorhaz.hu

Telefonszám: 70/668-7212

Web: www.kisvardakorhaz.hu

 

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program célja közös, román-magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek, a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez. A Program folytatja a régióban megvalósított határmenti együttműködéseket, összköltségvetése hozzávetőleg 232 millió euró. amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térintendő támogatás. A támogatható határmenti terület a következő megyéket foglalja magában: Satu Maré. Bihor. Arad és Timis a román oldalon, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar. Békés és Csongrád-Csanád a magyar oldalon.

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

www.interreg-rohu.eu

 

Megközelíthetőség