Ugrás a tartalomhoz

ROHU245 - Care for health in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties

                        

 

Új környezetben, új gépparkkal működhet a Felső-Szabolcsi Kórház központi laboratóriuma

 

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Program keretében, egy hazai és két román partner oldalán valósíthatja meg az ország legkeletibb részében fekvő városi kórház a laboratóriumi diagnosztikai ellátás fejlesztését közel 1millió Eurós költségvetésből. A projekt során megtörténik az épületrész kubatúrájának építészeti felújítása, emellett beszerzésre kerülnek a kor legmodernebb diagnosztikai gépei is, mint pl. kémiai automaták, coagulometerek, hematológiai automaták, immunkémiai analizátorok.

A kórház 1975. évi átadása óta folyamatosan működik laboratóriumi diagnosztika és végzi azt a nagyon fontos háttérszolgáltatást, amellyel segíti a klinikusokat a diagnózis felállításában, a terápia követésében, a prognózis megítélésében a kórházi fekvő és járóbeteg ellátáson túl Kisvárda város alapellátása és Kisvárda vonzáskörzetébe tartozó mintegy 45 háziorvosi körzet számára. A korszerű betegellátáshoz ma már nélkülözhetetlen a laboratóriumi diagnosztika fejlesztése, melynek szükségszerűségét az indokolja, hogy a beküldők elvárható igénye a minőségi laboratóriumi eredmények mellett a leletátfordulási idő folyamatos gyorsítása is. Az elmúlt években a minőség és hatékonyság jelentősen javult a laboratóriumi automaták jobb analitikai teljesítményével, innovatív reagensek használatával, a laboratóriumi információs rendszerek támogatásával. Az építészeti rekonstrukció során a laboratórium áttekinthetőbbé válik, megszüntethető a zsúfoltság, hiszen a helyiségek összenyitásra kerülnek, megtörténik a burkolatok cseréje, emellett új friss levegős és steril klímarendszer kerül kiépítésre, mely nem utolsó sorban a laboratóriumi dolgozók számára teremt kedvezőbb munkakörülményeket. A projekt célkitűzése egyrészt a magas szintű laboratóriumi diagnosztikai ellátás biztosítása minőségi lelet szolgáltatásával, másrészt az egyetemisták elméleti és gyakorlati oktatásának biztosításával a jövő laboratóriumi szakembereinek utánpótlása.

A projekt előkészítési szakaszában elkészül az építészeti-műszaki, technológiai tervdokumentáció, továbbá felkészül a kórház a megvalósítási szakaszban történő kivitelezésre, és előkészíti a gépbeszerzésre irányuló közbeszerzési eljárást.

 

Előkészítési szakasz (6 hónap): 2018. szeptember 1.-2019. február 28.

Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatás összege

Hazai társfinanszírozás összege

Összesen

17.657,05 €

3.115,95 €

20.773,00 €

 

Megvalósítási szakasz (36 hónap): 2019. március 1. - 2022. február 28.

Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatás összege

Hazai társfinanszírozás összege

Összesen

832.342,95 €

146.884,05 €

979.227,00 €

  

A projekt azonosítója: ROHU245 - Care fór health in Satu Maré and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties

 

 

 

További információk: https://interreg-rohu.eu

Megközelíthetőség