Ugrás a tartalomhoz

Akadálymentesítés

 Akadálymentesítés a Szent Damján Görögkatolikus Kórházban

 

Intézményünkben, a Szent Damján Görögkatolikus Kórházban nagyon fontos szempont az épületek és a külterület használhatóvá tétele a mozgássérült és érzékszervi fogyatékos emberek számára is. Az akadálymentesítés során tudatos tevékenységek sorozatával, belsőépítészeti megoldásokkal, egyértelmű irányító rendszerrel igyekszünk a különféle fogyatékossággal élők számára olyan körülményeket biztosítani, amelyek lehetővé teszik számukra minden olyan tevékenység elvégzését, amelyben fogyatékosságuk miatt akadályoztatva vannak.

Akadálymentes parkoló:

A mozgásukban korlátozott személyek számára biztosítjuk az akadálymentes parkolót a járóbeteg szakellátások és a technológiai tömb akadálymentesített bejáratához közel. A parkolót jól látható táblával, burkolatfestéssel jelöltük. Az akadálymentes parkoló méretében különbözik a többi parkolóhelytől, hogy megfelelő helyet biztosítson a kerekes székkel, járókerettel közlekedő személyek számára. Tisztántartásáról, különösen télen (hó és jégtakarítás) gondoskodunk az akadálymentes használathoz.

Akadálymentesen megközelíthető épületek:

Folyamatos fejlesztések és rekonstrukciók eredményeképpen az összes betegellátással foglalkozó épületünk a mozgássérültek számára akadálymentesen megközelíthető és bejárható. Törekedtünk arra, hogy a mozgássérültek számára olyan feltételeket biztosítsunk, melynek során legönállóbban, lehetőleg segítség, különösebb erőkifejtés nélkül el tudjanak jutni céljukhoz. Ehhez megfelelő feljáró biztosított, melyen segédeszközökkel (bot, mankó, járókeret, kerekesszék) kényelmesen tudnak közlekedni betegeink, kisgyermekes anyukák babakocsival, gurulós bőrönddel fekvőbeteg osztályra felvételre érkezők is.

A külső feljárókat, az épülethez vezető, illetve az épületet körülvevő járdát olyan burkolattal láttuk el, amelyek biztosítják a csúszásmentességet, továbbá télen folyamatos tisztítással ügyelünk arra, hogy a lehulló hó ne okozzon gondot a közlekedésben. Amennyiben szükséges útszóró calciumchloridot alkalmazunk a csúszásmentesítésre.

Az épület bejáratához vezető feljárók mindkét oldalán kétsoros lekerekített kapaszkodót helyeztünk el. A technológiai tömb, a Sürgősségi Betegellátó Osztály és a Hotel épület mindkét bejáratánál fotocellás ajtó segíti az egyszerű ki és bejutást.

Az egészségügyi intézmény épületének megközelíthetősége során a látássérültek számára fontos szempont az épület közvetlen környezetének akadálymentes és biztonsági kialakítása, ezért az Intézmény területén található gyalogos átkelők felfestett jelzéseit megerősítettük, fekete szín helyett feltűnő piros színnel láthatóbbá tettük. A színváltással mindenki más számára is könnyebb lett a tájékozódás, biztonságosabb lett a közlekedés.

Belső terek akadálymentesítése:

Az épületeken belül a járóbeteg ellátó szakellátások a földszinten és az alagsorban helyezkednek el, a mozgássérültek számára akadálymentesített környezetben, ezáltal kerekesszékkel, különböző gyógyászati segédeszközökkel minden szakrendelő megközelíthető. Küszöb nem nehezíti a betegek közlekedését.

A várókban a közlekedő folyosó szélessége megfelel a különböző segédeszközökkel (kerekesszékkel, bottal, mankóval, járókerettel) vagy babakocsival közlekedők számára. A folyosó szabad szélességét belógó akadályok nem szűkítik. A folyosó burkolata szilárd, egyenletes, csúszásmentes, könnyen tisztán tartható felületű.

A technológiai tömb épületében minden akadálymentesítéssel érintett területen, az ajtók és a liftek mellett a falon funkciójelző táblák vannak kihelyezve, melyek Braille-feliratokkal is el vannak látva a vakok és gyengénlátók tájékozódásának elősegítése érdekében.

Akadálymentesített illemhelyiség:

A járóbeteg szakellátásokra érkezők számára is kialakításra került olyan illemhely, amely mozgássérültek számára is használható. A mellékhelyiség ajtaja megfelelő szélességű, könnyen nyitható, és kerekesszékben ülve is zárható, kezelhető. Olyan reteszelővel van ellátva, amely kézsérültek és értelmileg akadályozott emberek számára is könnyen használható, valamint amelyet vészhelyzet esetén kívülről is ki lehet nyitni. A szabad hely biztosítása érdekében az akadálymentes illemhely ajtaja kifele nyílik, és ügyeltünk arra, hogy ne nyíljon rá egy másik helyiség ajtajára. Az illemhelyiség minden szempontból megfelel az akadálymentesítés szabályainak, mind a kialakított teret, mind az ott elhelyezett eszközöket illetően.

Liftek:

Kórházunkban több épületben folyik a fekvőbetegek ellátása, ezek mindegyikében megoldott a felső szintek lifttel történő megközelíthetősége. A legtöbb osztállyal rendelkező Hotel épületben négy lift áll a betegek rendelkezésére a nap minden szakában. Ebből két liftkabinban legalább egy kerekesszékes használó és kísérője számára elegendő hely van biztosítva.

A közlekedőben és a liftkabinban elhelyezett kezelőgombok megfelelő méretűek, hozzáférhetően és elérhető magasságban vannak elhelyezve, így azokat kézsérültek vagy bizonytalanabb kézügyességű idősebb emberek is jól tudják használni. A liftek kialakításánál a látássérült betegek szempontjából az emelet számokat nagyított domború kialakítással tüntettük fel a nyomógombokon.

Annak érdekében, hogy az alagsori szakrendelőket a mozgássérültek ne csak kívülről tudják akadálymentesen megközelíteni, pályázati forrásból a szakrendelői szinteket összekötő, és a laboratóriumba történő kényelmes feljutást segítő lift építése kezdődött októberben.

Vezetősáv, figyelmeztetősáv:

A technológiai tömb épületében, a járóbeteg szakellátásokhoz vezető közlekedőkben, váróhelyiségekben a járófelületeken a burkolati anyag színbeli eltérésével vezető sávok segítik a biztonságos közlekedést a látássérült személyek részére.

Piktogramok:

Nagyméretű tájékoztató táblák segítik az eligazodást a hozzánk forduló betegeknek és hozzátartozóiknak. Az irányjelző táblák jól látható helyre kerültek kihelyezésre. Az egész épületben egységes, egyedi piktogram rendszert alkalmazunk az egyes funkciók megkülönböztetésére, ami valamennyi használó számára megkönnyíti a tájékozódást. Ezért a felíratok mellett szimbólumokat is tartalmazó eligazító táblák, piktogramok segítik a gyengénlátó vagy felfogóképességükben korlátozott embereknek is a tájékozódást. Továbbá a külföldi látogatók gyorsabban jutnak információhoz a nemzetközileg elfogadott szimbólumrendszer használata esetén.

Akadálymentesített honlap:

Megújult honlapunkon, mely hasznos tájékozódási felület, akadálymentesen is hozzáférhető az információ a látás, értelmi hátránnyal élő és a kommunikációjában korlátozott emberek számára. A tartalom mellett fontosnak tartottuk, hogy legyen minden információ gyorsan megtalálható, jól érthető és könnyen használható mindenki számára.

Megközelíthetőség