Ugrás a tartalomhoz

MR (Mágneses Rezonancia)

Az MR vizsgálat egyes kórképekben jelenleg az egyik legpontosabb radiológiai eljárás, ami a hagyományos röntgen-sugár helyett a mágneses teret, annak rezgését, rezonanciáját használja a képalkotáshoz. Legnagyobb előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, teljesen fájdalommentesen végezhető és nincs az emberi szervezetre kimutatott káros biológiai hatása, eddig semmilyen mellékhatása nem ismert. Olyan speciális vizsgálattípus, melynek révén igen sok információt nyerhetünk a vizsgált szervekről anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozások történnének.

FONTOS TUDNIVALÓK MR VIZSGÁLAT ELŐTT!

Az OEP által finanszírozott vizsgálat elvégzéséhez beutalót kell hozni, amit szakorvosok adhatnak. Háziorvos nem adhat MR vizsgálatra beutalót! A vizsgálat előjegyzéssel vehető igénybe, kivéve sürgős esetben.

Beutalás

Nem szabad MR-be utalni a pácienst, ha az anamnézis felvétele és az előző dokumentációk alapján megállapítható, hogy MR-inkompatibilis implantátuma van.

Az MR beutalón a kötelezően előírt adatok mellett fel kell tüntetni a kért vizsgálat pontos megnevezését (vizsgálati régió), a beteg státuszát, az MR vizsgálat indikációjának részletes leírását.

Fontos feltüntetni a beutalón a betegbe műtét útján behelyezett implantátumokat, egyéb fémeket. Annak tényét, hogy a beteg testében levő fémtárgy nem ferromagnetikus, a beutaló orvos köteles a beutalón igazolni.

Az MR vizsgálóban nagy a mágneses térerő

A vizsgálati helységben állandó mágneses tér van. Ide kell a páciensnek belépnie. Előtte meg kell győződni róla, hogy semmilyen mágnesezhető anyag, fém nincs a páciens testén vagy szervezetében. A fémtárgyak elmozdulhatnak, nemkívánatos áramok indukálódhatnak, melegedés jöhet létre. Az MR rendszerben lévő erős mágneses tér veszélyes és ellenjavallt olyan személyek számára, akik bizonyos fém, elektromos, mágnesezhető, vagy mechanikai implantátummal, eszközzel, tárggyal rendelkeznek.

Ilyen fém implantátumok pl.: beépített pacemaker, beépített szív defibrillátor, agyi, vagy más aneurysma clip, műszem, beépített hallásjavító készülék, lövedék, sörét, fémszilánk, szív műbillentyű, beépített ízületprotézis, művégtag, beépített gyógyszer befecskendező készülék, mágneses fogászati implantátumok, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót).

A traumatológiában, ortopédiában használt újabb implantátumok – csontrögzítéshez használt szögek, lemezek, csavarok, drótok, valamint az ízületi protézisek – már nem ferromágnesesek és így MR-be vihetők. Azok pontos meghatározása viszont szükséges a vizsgálathoz, ezért minden erre vonatkozó dokumentációt a vizsgáló orvosnak meg kell mutatni.

Terhesség

A terhesség vagy annak lehetősége kontraindikációt jelenthet! Terhességben a vizsgálat csak nagyon indokolt esetben végezhető. A magzatra nézve a vizsgálat károsító hatása ugyan nem bizonyított, de bizonyos hatások még nem egyértelműek, ezért jobb az óvatosság. Szoptató kismama a kontrasztanyag beadását követően 48 órán belül nem szoptathat!

Kontrasztanyag – gyógyszerérzékenység

Vizsgálat előtt meg kell győződni arról, hogy a páciens korábban kapott-e már intravénás kontrasztanyagot és az bármiféle kóros reakciót váltott-e ki nála, továbbá, van-e bármilyen gyógyszerérzékenysége, allergiája.

Vese - pajzsmirigy betegség

Amennyiben a páciens vesebeteg, vagy pajzsmirigykezelés alatt áll, vizsgálat előtt jelezni kell!

Tájékoztató és beleegyező nyilatkozat

A vizsgálat megkezdése előtt minden páciensnek el kell olvasni az MR vizsgálatra vonatkozó tájékoztatót és az abban feltett kérdésekre válaszolni kell. A vizsgálat elvégzéséhez írásbeli beleegyezésre van szükség.

VIZSGÁLAT ELŐTTI TEENDŐK

Az MR vizsgálat veszélyes lehet, ha bizonyos fémtárgyak kerülnek a vizsgálóhelyiségbe. A páciens testén, vagy ruháján lévő fémtárgyak zavarhatják az MR vizsgálatot és balesetet is okozhatnak. Ha nem is történik személyi sérülés, az ilyen balesetek nagy anyagi kárral, a berendezés többnapos leállásával járnak. Az összes fémtárgyat el kell távolítani mielőtt a páciens az MR vizsgálóba lép. Ilyenek: hallókészülék, jelzőkészülék, mobiltelefon, diktafon, kulcsok, szemüveg, hajcsat, ékszerek (test-piercing), óra, biztosítótű, gémkapocs, bankkártya, fémpénz, toll, zsebkés, körömvágó, acélvasalásos cipő, szerszámok, lazán rögzített fémtárgyak, fémdíszítésű, fémgombos, vagy cipzáras ruha, melltartó, öv, nadrágtartó.

A beteg ellátásával kapcsolatos eszközök közül (hordágy, tolószék, járókeret, altató-, lélegeztető,-, szívóeszközök, pulzoximéter, perfúzor, olló, kocher, tű, fémfecskendő, fonendoszkóp, vérnyomásmérő, laringoszkóp) csak azok vihetők be az MR-be, amelyek e célra készültek, tehát MR kompatibilisek.

A VIZSGÁLAT MENETE

A vizsgálatot erre szakosodott, tapasztalt szakemberek végzik. Nem szükséges éhgyomorral érkezni még akkor sem, ha várhatóan vénás kontrasztanyag adása fog történni. A kismedencei vizsgálat előtt közvetlenül ne menjen el WC-re a páciens. A helységben egy vizsgálóasztalra kell felfeküdni. Az asszisztens a vizsgálni kívánt testrészre helyezi a második mágneses tekercset. Lényeges, hogy a teljes vizsgálat során a beállított pozícióból ne mozduljon el a páciens, egyenletesen lélegezzen, és a hangszóróból kapott utasításokat pontosan tartsa be. A vizsgálat időtartama a vizsgálat típusától függően átlagosan 30-60 perc, melynek során a páciens az MR berendezésben, egy alagútszerű gépben fekszik. A vizsgálat alatt időnként hangos, kopogó zajt lehet hallani, amelynek elviseléséhez a páciens fejhallgatót kap. A pácienst biztonsága érdekében figyelik a teljes vizsgálat ideje alatt. Bármilyen problémát jelezhet, és ha oka van rá, a kezében lévő jelzőgombbal megszakíthatja a vizsgálatot.

KONTRASZTANYAG ALKALMAZÁSA

A betegség pontosabb megállapítása érdekében szükségessé válhat kontrasztanyag vénába történő beadása, amely láthatóvá tehet számos olyan elváltozást, amely egyébként a vizsgálat során nem ábrázolódhat. A kontrasztanyag az ép és kóros szövetek közti differenciálásban segít, nem tartalmaz jódot. A kontrasztanyag adása a vizsgált régiótól és a feltételezett betegségtől függ. A kontrasztanyag csekély veszéllyel jár, de kiválthat allergiás tüneteket. Ilyen pl. keserű, vagy fémes íz érzés, átmeneti bőrviszketés. Igen ritka a súlyosabb reakció. Esetenként előfordulhat, hogy a vénafal gyengesége miatt a beadott kontrasztanyag a véna melletti szövetekbe jut ki és ott az érből kikerült oldat mennyiségétől függően enyhe, vagy súlyosabb gyulladásos reakciót okoz.

Amennyiben intravénás kontrasztanyag beadása szükséges, akkor a beadás előtt a veseműködést ellenőrizni kell. Az ellenőrzés 1 hónapnál nem régebbi vérvételi labor leletből történik. A leleten az eGFR paramétert vizsgáljuk.

Ellenjavallt az intravénás MR kontrasztanyag beadása krónikus 4. és 5. stádiumú vesebetegek eGFR<30 ml/min, dializált betegek, csökkent vesefunkciójúak, májtranszplantáltak vagy várományosok, akut veseelégtelenségben szenvedők esetében.

VIZSGÁLAT UTÁNI TEENDŐK

A páciens tájékoztatást kap arról, hogy mi módon kapja meg a vizsgálati eredményt és leleteket. A vizsgálat eredményét a páciens, vagy törvényes képviselője veheti át. Ettől eltérő esetben meghatalmazást szükséges kitölteni, melynek átvétele után kerül kiadásra a vizsgálati eredmény.

Megközelíthetőség