Hírek

2017-03-23

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Felső-Szabolcsi Kórházban 2017. április 1-től MR vizsgálattal bővül szolgáltatási körünk.

Tisztelt Betegeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Felső-Szabolcsi Kórházban

2017. április 1-től

Mágneses Rezonancia (MR) vizsgálattal bővül szolgáltatási körünk.


Járóbeteg szakellátás helye: Hotel épület alagsora.

Elérhetősége: 06-45/502-195 (CT-MR Információ).

Rendelési idő: hétfő-péntek 07 – 19 óráig.

Igénybevétel módja: Szakorvosi beutalóval, előjegyzéssel vehető igénybe.


Az MR vizsgálatról röviden: Az MR a mágneses rezonanciás képalkotás rövidítése. Az eljárás nem röntgensugarat használ a képalkotáshoz, hanem mágneses teret, ezáltal nem éri a beteget káros sugárzás. Gyermekek esetében különös jelentőséggel bír, hogy ionizáló sugárzás nélkül nagy érzékenységű vizsgálat végezhető.

Az MR különféle betegségek diagnosztikájára alkalmas, mint pl. a sérülések (rándulás, ficam, szakadás, törés), gyulladások, idegrendszeri megbetegedések (agyvérzés, agylágyulás, daganatok, sclerosis multiplex, epilepszia stb.), gerincbetegségek (gerincferdülés, gerincsérv, stb.), anyagcserezavarok, érbetegségek, fejlődési rendellenességek, tumorok és azok áttétei, bizonyos tünetek (fejfájás, szédülés) oki tisztázására.

A vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása a tudomány mai állása szerint nem ismert. Pacemakerrel és mágnesezhető implantátumokkal, fémanyagokkal rendelkező betegek azonban nem vizsgálhatók. A pontosabb és megbízhatóbb vizsgálati eredmények érdekében egyes esetekben speciális MR kontrasztanyag intravénás befecskendezésére lehet szükség.

A vizsgálattal kapcsolatos további tudnivalókról a beutaló orvos és az MR vizsgálatot végző orvos vagy asszisztens szolgálnak felvilágosítással. A vizsgálat előtt írásos tájékoztatást is kap a beteg, a vizsgálat elvégzéséhez írásbeli beleegyezésére van szükség.

Kérjük, figyelmesen olvassa el a vizsgálatról szóló betegtájékoztatót, mielőtt aláírja a beleegyező nyilatkozatot!


Megközelíthetőség