Ugrás a tartalomhoz

Hírek

2017-03-16

Március 21-én a felső-Szabolcsi Kórház nyilvános rendezvényt tart a Down-szindróma világnap alkalmából.

2015 - ben az Uniós törvényhozók felemás zoknival jelezték, hogy a sokszínűség érték. Tették ezt a Down - szindróma világnapján, március 21-én. Kövessük őket mi is itt Kisvárdán 2017. március 21-én!

Vegyünk fel felemás zoknit március 21-én és jelezzük, hogy elfogadjuk a másságot, örülünk a sokszínűségnek és tiszteljük az EMBERT, bármilyen génösszetétellel rendelkezzen is!

A Down- szindróma a 21. kromoszómapár hibás osztódása miatt létrejött, veleszületett kromoszóma-rendellenesség, ami középsúlyos értelmi fogyatékossággal, testi rendellenességekkel társul. A világnap dátumában a nap a 21. kromoszómára, a hónap e kromoszóma megháromszorozódására utal.

A sérült gyermekek speciális gondozást, nevelést igényelnek néha egész életén át, így nagy jelentősége van a szűrésnek, a betegség felderítésének még magzati korban, a folyamatos és mindenki számára elérhető fejlesztésnek már apró gyermekkor óta és a társadalom elfogadásának, ami minden fogyatékossággal élőnek egyenlő lehetőségeket biztosít.

Mielőtt azonban üres, instagramosítható gesztust tennénk, gondoljuk át, mire vagyunk még képesek:

  • barátkozzunk és tiszteljük a fogyatékossággal élő gyermekeket és felnőtteket,
  • álljunk ki a saját gyerekeink iskolájában az inklúzió (befogadás) mellett,
  • ne használjunk bántó kifejezéseket,
  • hagyjuk meg számukra a nekik kialakított parkolóhelyeket,
  • tájékozódjuk, hogy van- e segítségre szükségük és hogyan tehetjük meg azt

és a mindennapokban kerüljük a képességsovinizmust – vagyis azt, hogy a fogyatékossággal élőkkel úgy bánunk és úgy beszélünk róluk, mintha kevesebbet érnének, és mintha az ember értékét az határozná meg, hogy egy képzelt teljesítménynormához képest mit produkál, mondjuk egy IQ teszten (de ha mozgássérült, akkor a futópályán).

A színes zokni lehet meghökkentő, bevállalós, jópofa, de figyelemfelhívó, elgondolkoztató is. És tehet minket büszkévé!

Mert hihetetlenül büszkék vagyunk egymásra, magunkra, a teljesítményünkre, a hétköznapjainkra, az ünnepeinkre. Az életünkre, így ahogy van, a maga sokféle kerekségében!

Vegyünk fel felemás zoknit, fényképezzük le és küldjük át barátainknak, ismerőseinknek!

Hirdessük, hogy sokfélék vagyunk, és Mi büszkék vagyunk erre 2017. március 21-én Kisvárdán, Magyarországon, a Világban!


Megközelíthetőség